Příprava pokrmu z 500 g masa (nebo ryby) event. 500 g zeleniny
Suroviny:
500 g masa, ryby nebo zeleniny
Vrchovatá čajová lžička mletého karri
( oni rozlišují karri jen potud, že na maso je tmavá směs a na zeleniny „zelená“ směs. Tady neseženeme ani jednu ( ani já už nemám) ale myslím, že můžete zkusit nějakou konfekční indickou směs třeba od Sindibáda na Pekandě)
1-2 červené cibule
Malá limetka nebo citron
3 stroužky česneku
Malý kousek čerstvého zázvoru
1 vrchovatá čajová lžička mletého chilli ( já jsem dala jednu vrchovatou)
Několik lístků bobkového listu
Špetku mleté kurkumy
Špetku mleté skořice
2 kousky( semínka) kardamomu ( mají u Sindibáda)
Čajová lžička octa
2 celé hřebíčky
Šálek kokosového mléka (200ml) .Velmi důležitá ingredience!!! Kokosové mléko z Thajska mají v Globusu pořád ostatní řetězce neznám.
Sůl podle chuti
2 snítečky šafránu ( ty jsem tam nedala, protože mi to nepřipadne relevantní – poměr cena-výkon)
Zakysaná smetana Yoplait 15% ( nebo řecký jogurt)
Postup:
Nachystat si do mističky všechny položky mletého koření včetně hřebíčků, bobkového listu a kardamomu, aby se s tím člověk pak nemusel zdržovat. Na malý talířek nachystat nakrájený zázvor a rozmačkaný česnek.
Vymačkat limetku a otevřít plechovku kokosového mléka.
Nakrájet dvě cibule na drobno a na trošce oleje zesklovatět.
Maso nakrájet na přiměřené kousky a prudce krátce orestovat na pánvi aby se zatáhlo.
Do osmahnuté cibulky přidat zázvor a česnek – chvilinku osmahnout a pak nasypat ostatní koření.
Řádně promíchat a do směsi vložit orestované maso( event. nakrájenou zeleninu). Zase promíchat a přidat kokosové mléko, limetku, ocet a sůl a všechno dusit dokud není maso měkké( zeleninu jen chvilku, aby nebyla hadrová).
Až je hotovo, zahustit ( nebo jestli chcete ochutit) zakysanou smetanou a nebo jogurtem – tak 100 ml per oko.
A je to. Zelenina, která se mi osvědčila je řapíkatý celer, zelené fazolky, možná lilek nebo cuketa.
Zdraví Hanka